Perisuomalaiseen tapaan ensimmäinen kirjoitus käsittelee Suomen kuningasta, kansanomaisesti alkoholia. Itse tunnustaudun suureksi oluen ystäväksi. Olen jo jonkin aikaa harrastellut erikoisempien oluiden maistelua  nautintomielessä. Tämän harrastuksen lomassa on kuitenkin törmännyt yhteen suureen epäkohtaan: suomalaiseen alkoholipolitiikkaan.

Itse kannatan tiukkaa valvontaa eri päihdeaineitten kanssa, mutta holhous ei kuulu suosikkeihini. Suomessa päihdepolitiikka on kuitenkin juuri tätä. Otetaanpa olut ensimmäiseksi tarkasteluun: Suomen lain mukaan yli 4,7%-vahvuiset alkoholijuomat kuuluvat Alkon piiriin ja alkoholia saa myydä vain 9-21-välisenä aikana.

Ensinnäkin 4,7%:n raja itsessään on melko naurettava. Ero esimerkiksi kolmos- ja nelosoluen välillä ei ole valtava, mutta silti toista myydään normiviikolla selvästi kauemmin. Arkipäivisin suurin osa Alkoista menee klo 20 kiinni, lauantaisin klo 18 ja sunnuntaisin ovia ei avata ollenkaan. Joillakin Alkoilla on vielä tätäkin tiukemmat aukioloajat, mutta tuon 0,5%/annos takia nelosolutta myydään viikossa parhaimmillaankin 5+3+12 = 20 tuntia vähemmän. Ero on valtava, kun ajattelee olutta myytävän 84 tuntia viikossa.

Koska oluen myyntiä on rajattu vahvuuden mukaan ja raja on näin alhaalla, kulutusta ohjataan suomalaisiin bulkkioluisiin ja vahvempiin juomiin: koska Alkolla on monopoli vahvempiin oluisiin, moni ulkomainen olut jää kokonaan pois Suomesta ellei se kuulu Alkon piiriin. Tämä vähentää kilpailua, joka taas pitää tuontioluiden hinnat kohollaan. Koska suurimmasta osasta lähikauppoja saa periaatteessa vain suomalaisia kolmosoluita ja paria erilaista ulkomaista, on luonnollista ostaa esimerkiksi ruokajuomaksi se sama olut, jota otat perjantaina kaveriporukan kanssa. Vaihtoehtoja kun ei ole rajattomasti. Toisekseen Alkot on sijoiteltu siten, että yhden tai kahden pullon takia suurimmalle osalle kansasta matka on aivan liikaa. Jos et ole erityisemmin oluita harrastanut, tuskin ajat 15-30 minuuttia vain parin erikoisemman tuotteen takia. Tämä taas johtaa siihen, että Alkoon mennään käytännössä vain hakemaan vahvempia aineita.

Optimitilanne olisi nostaa raja noin 12 prosentin tietämille ja sallia tämän rajan mukaisten viinien myynti myös ruokakaupoissa. Tällä tavoin saataisiin ohjattua kulutusta enemmän mietoihin juomiin ja tervettä kilpailua alalle. Tätä vahvemmat juomat taas voitaisiin siirtää suoraan Alkoon ja laskea "väkevien juomien ikärajaa" siten, että yli 12 prosenttisiin juomiin vaadittaisiin 20 vuotta ikää.

Myyntiajoista puhuttaessa voitaisiin hyvin kieltää myynti 24-06 välillä. Tällöin esimerkiksi yövuorosta palaava voisi hoitaa saunaoluet samalla kauppareissulla kuin ruisleivätkin, eikä iltavuoroa painavan tarvitse pitää kotona varastoa. Samalla myös saataisiin tasattua ihmisten ostotapoja, koska "viimeisiä pohjia" ei tarvitsisi hakea kiireellä jo yhdeksän aikaan, vaan oman aikataulun mukaan. Baariinhaan voi lähteä "jo" 22-23 tienoilla.

Esimerkiksi oma lähikauppani sulkeutuu joka päivä klo 23.00. Koska alueella on paljon ihmisiä ja baareja, on myös humalahakuista juomista. Tämän takia lähikaupassani liikennettä on klo 20:30-21:05 niin paljon, että kyseisenä välinä käytännössä kukaan "paikallinen" ei tee ruokaostoksiaan: vaikka itse jaksaisitkin jonottaa, joku joku takanasi rupeaa todennäköisesti valittamaan siitä, miten sinun ranskanleipäsi, jauhelihasi ja maitosi saattavat olla se ratkaiseva ero sen välillä, ehtiikö hän ostaa juomansa vai ei. Ei kauhean mieluinen tilanne. Samoin myyjille ei ole mukava pala ilmoittaa kellon lyöneen 21:01. Olisi helpompaa lukita ovet sisäpuolelta klo 22:55, hoitaa kaupassa jo asioivien ostokset ja tämän jälkeen laittaa lappu luukulle.

Myös ikärajojen valvontaa voisi mielestäni muuttaa nykyisestä. Ensinnäkin, olisi myyjien oikeusturvan mukaista vaatia poliisin myöntämän henkilöllisyystodistuksen näyttämistä aina alkoholia ostettaessa, riippumatta ostajan iästä, ulkonäöstä, ostosten määrästä tai muista vastaavista seikoista. Tällöin myyjän vastuulle ei jäisi iän arvioiminen epäselvissä tilanteissa, eikä myyjän ja asiakkaan välille tulisi epäluottamusta. Aikuiselle ihmiselle tuskin on kovinkaan mahdoton tehtävä henkilöllisyyspaperien näyttäminen, mutta myyjälle sillä on merkitystä kehtaako hän kysyä siltä "lähes 19-vuotiaan näköiseltä" papereita vai ei.

Noh, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin jossakin vaiheessa alkoholin ikärajaa tiputetaan ja verotusta muutetaan pelkkään juoman määrään sidotuksi. Sopisi jotenkin tähän hölmöläisten valtakuntaan.